Clethrionomys glareolus, Bank Vole

Тип: Chordata - Клас: Mammalia - Ред: Rodentia - Семейство: Cricetidae

Bank Vole, Clethrionomys glareolus

Bank Voles, най-малкият вид полевка, роден във Великобритания, са заети малки гризачи, които не спят зимен сън. През цялата година те се хранят за храна по тунели, прокарани през треви и друга гъста растителност, и те са добри плувци, перфектно способни да пресичат наводнени канавки и потоци, когато е необходимо. Може би те плащат цена за този активен начин на живот, защото Bank Voles обикновено не живеят повече от две години.

Идентификация

Банките полевки имат малки заоблени уши и закръглени лица. С типична дължина на тялото от 10 см и опашка, добавяща още 6 см, Bank Vole се отличава лесно от Field Vole с по-богатата червеникаво-кафява козина на гърба си. Долната страна е мръсно сив цвят.

Разпределение

Бански полевки се срещат в цяла Великобритания. Те не са родом от Ирландия, но присъстват на югозапад, където са случайно въведени през 50-те години. На остров Скомер, край бреговете на Пемброкшир в западен Уелс, много голяма форма (около два пъти по-голяма от банката Voles в континентална Великобритания и известна като Skomer Vole) присъства от много стотици години.

Освен в крайния север и крайния юг, крайбрежните полевки се регистрират в континентална Западна Европа; те се срещат и в някои части на Азия.

Хранене

Ядките, семената и плодовете са основната им диета, но Bank Voles също ще хапе корени и луковици от диви цветя. Понякога могат да бъдат видени да се катерят по лешникови дървета, когато ядките узряват в края на лятото и началото на есента, и те събират повече, отколкото могат да изядат, съхранявайки запаси от храна в малки дупки, които изкопават в банките.

Хищничество

Бухали и други грабливи птици, както и бозайници, плячкосват брегови полевки и единствената им тактика за бягство е да останат скрити възможно най-много време в тунелите, които те създават върху или точно под повърхността в гъста пасища и други заплетени растителност, често по краищата на гори или до жив плет.

Развъждане

През пролетта и лятото банковите полевки гнездят в малки дупки, облицовани с трева, козина, пера и мъх под дървета, храсти или живи плетове. Те произвеждат обикновено три до пет котила на година с до осем малки в котило. В рамките на три месеца малките са не само самодостатъчни, но и способни да се размножават! Неминуемо хищничеството се увеличава, когато младите и неопитните тръгват да търсят храна; ако това не беше така, със сигурност щяхме да видим много повече банкови полевки (и много по-малко лешникови ядки!).

Благодарности

Тази страница включва снимки, любезно предоставени от Уил Боун.


Надяваме се, че сте намерили тази информация за полезна. Ако е така, ние сме сигурни, че ще се насладите и на нашите книги за дивата природа и дивите цветя на Алгарве. Купете ги онлайн тук ...