Wild Deer - наръчник за британските видове

Тип: Chordata - Клас: Mammalia - Ред: Artiodactyla - Семейство: Cervidae

Сърна

До края на 80-те години на миналия век единствените диви или диви елени в Уелс са били угари с много малко благородни елени, които са избягали от замъка Powis близо до Welshpool. Всичко това се промени през 80-те години на миналия век, когато сърните, пуснати в района на Лудлоу в Англия, дойдоха през границата с Уелс и към 1989 г. присъстваха в райони на средата на Пауис почти на запад до Ландриндод Уелс. Почти по същото време имаше първите съобщения за мунтжак със странно животно, което се появи в Маршовете.

Когато най-скорошното проучване на елени в Уелс беше проведено от инициативата за елен на Уелс, забележителните констатации бяха, че всички видове са увеличили ареала си и че по-специално сърната и мунтжакът са се разпространили драстично в много райони на средния и южния Уелс.

Елен

Сега има само две области на Уелс, в които няма диви или диви елени, първият е далечният северозападен ъгъл, въпреки че доскоро на Ангълси имаше дива угар и сърната и мунтжакът се бутат в тази област, а вторият е голяма част от стария окръг Южен Гламорган, въпреки че отново няма да мине много време, преди тук да се появи мунтжак.

Елен лопатар

Угарите не са местни за Обединеното кралство, но съществуват от поне 2000 години. Те са обичайните петнисти елени в паркове от елени в цялата страна. Това е най-често срещаният елен в Уелс в брой и отдавна е установил крепости в долината Уай и Източен Монмутшир, долината Twyi между Llandeilo и Carmarthen, долината Elwy в района на Сейнт Асаф, горите в съседство с парк Margam близо до Порт Талбот, и гората Coed y Brenin на Гуинед и Пауис. Също така се появява в по-малък брой в по-голямата част от Северен Уелс, долната долина Тейфи и по цялата английска граница.

Необработените стоят до 0,9 м (9 инча) в рамото, а мъжките или доларите носят дълги рога, които са палмирани на върха при зрели животни. Те имат редица различни оцветявания. Най-често срещаният цвят е червеникавокафяв през лятото с множество бели петна и те са по-плътни по линията на гръбначния стълб. През зимата това става малко по-тъмно до по-тъмен цвят и петната са по-малко отчетливи. Те имат отчетлив каудален участък и това е бяло с черен кант. Други цветови вариации варират от почти черно до бяло с много бледа версия на нормалния цвят, наречен менил, разпространен в някои области. Животни от няколко цвята могат да присъстват в едно стадо, въпреки че в момента има тенденция да се опитват да изстрелят ненормалните цветове, тъй като те са по-видими и могат да привлекат бракониери.

Когато леко разтревожените угари имат навика да подсказват, което е походка с твърди крака, което ги кара да изглеждат така, сякаш са на палки; това е предшественик на пълен полет. Те се блъскат през октомври и териториите, които държат долари, са доста гласовити, особено в зори и здрач, когато издават пъшкащи звуци, което е нещо като кръстоска между свине и мърморене. Този звук пренася половин миля или повече и може да бъде доста тревожен за тези, които не знаят какво е това.

Въпреки че често се срещат на паша в стада на пасища или в култури в близост до гори, угарът е капризен в навиците си и рядко се появява на едно и също място в продължение на два дни. Юношите отпадат през юни и могат да се видят с майките си от юли нататък, когато се присъединят към стадото.

червен елен

Това са най-големите британски елени, обект на Landseers ' Monarch of the Glen, със зрели рогачи, стоящи на почти 48 инча (1,2 м) в рамото, и голям горски елен ще тежи до 500 паунда, което го прави най-големият сухоземен бозайник във Великобритания. Благородните елени са били първоначални жители на Уелс, но тези местни популации са изчезнали отдавна. Благородните елени бяха възстановени в Уелс чрез бягства от замъка Поуис близо до Уелшпул, а малка дива популация все още оцелява в местността. Напоследък с увеличаването на отглеждането на елени в други части на Уелс имаше повече бягства и сега има вероятни диви популации в северната част на Монмутшир, на южния полуостров Ллейн и две области от това, което е Dyfed. Въпреки че най-често се виждат на открития хълм в Шотландия, те са естествено животни от гората и предпочитат силно залесена среда.

Верни на името си, те са с лисивочервен цвят и елените носят големи многоостри рога. Обикновено те се разпростират в края на септември или началото на октомври, а елените бучат предизвикателства пред други елени в района. Веднъж установени в дадена област, те обикновено не се придвижват твърде много, освен за коловоза, когато елените ще изминат известно разстояние, за да намерят кошути (жени). През по-голямата част от годината елените живеят в ергенски групи и оставят кошутите и телетата на мира. Те са склонни да изпуснат прасците си през юни; телетата носят много бели петна през първите месеци от живота си.

Сърна

Capreolus capreolus , сърната, също е местен елен във Великобритания, но отсъства от Уелс в продължение на няколко века, винаги е бил доста разпространен в Шотландия, но е бил ограничен до само три области на Англия до 20-ти век - Дорсет, Съсекс и езерната област. По неизвестни причини той се радва на огромен демографски взрив през втората половина на 20-ти век и сега е много широко разпространен в Англия и в средата на 80-те години е изтласкан през английската граница в Уелс в района на Мортимерската гора. Според неотдавнашно проучване сега той заема голяма част от площта от английската граница на запад до в рамките на 15 мили от брега в залива Кардиган, на север до A55 и на юг до пътя на главите на долините и чак до брега в Ceredigion.

Сърна, Ню Форест

Сърната е с подобен цвят на благородния елен, но е много по-малък и е малко по-голям от лабрадор. Доларите носят малки рога с по три точки на всеки в зрял долар. Това е красив и елегантен елен, но не и стадно животно като угар и червено. Там, където популациите са високи, те могат да се видят на малки групи до шест или седем елени през зимата, но въпреки че сега може да се види в голяма част от Уелс, популацията все още е оскъдна и единичните животни са най-вероятните наблюдения . Те не се нуждаят от дълбоки горски местообитания като по-големите елени и са доста щастливи, живеейки на хедър-мочурища, в живи плетове, малки копъри и дори в крайградските градини, както и в горите. Често могат да бъдат забелязани да пасат в полета призори и здрач.

Сръндак, Хемпшир, Великобритания

Доларите създават територии през пролетта, като по-младите долари се изтласкват от местните долари и това представлява голяма част от разпространението на тези елени. Срънната рута през юли / август и постъпката на доларите, която непрекъснато гони върховете, кара кръговите писти да се носят в тревата и те често се наричат ​​приказни пръстени. Те не са особено гласовити и е малко вероятно да издадат присъствието си по време на коловоза по същия начин като червените или лопатите. Те обаче ще лаят на подозрителни шумове или движения, преди да се закрепят.

Muntjac Deer

Този елен не е местен за Обединеното кралство, той е елен от Югоизточна Азия и Индия. Произхожда от някои бягства на Рийвс Мунтяк от Уобърн в Бедфордшир в края на 19 век. За известно време той се разпространява много малко от радиус от 20 мили от Уобърн, но подобно на сърната, през втората половина на 20-ти век внезапно започва да разширява драстично своя обхват и сега е вероятно широко разпространеният елен в Англия и Уелс. За първи път се появява в Уелс в края на 70-те години на миналия век с много случайни (и невярващи) наблюдения в Монмутшир и според проучването сега се намира на около 15 мили от двете страни на целия коридор M4 в Уелс с други популации в СИ Уелс и Сноудония.

Това е малко еленче, стоящо на не повече от 0,3 инча (0,3 м) в рамото и с приведено, приклекнало положение, подобно на заек или заек в профил. Доларите спортуват много малки рогове с единични шипове от уголемена педикулация и някои ги смятат за доста грозни зверове. Те ще живеят в почти всяка среда от широколистни гори, стоящи култури, железопътни насипи, до задните градини и често са отговорни за щетите върху градинските растения, приписвани на зайци. Те нямат фиксиран жизнен цикъл и могат да имат изгаряния практически през всеки месец от годината. Те са доста самотни и, въпреки че някои гори могат да държат висока плътност на мунтжак, те обикновено се възприемат като единични животни или го правят с палеца в крака. Когато са разтревожени, те ще лаят силно като куче и след това ще вдигнат големите си бели опашки и ще избягат бързо,често лаят, докато вървят.

Сика елен

Това също са имигранти от Азия и често се наричат ​​японски елени или японски Sika, въпреки че не всички наши елени са от японския подвид. Те приличат на по-малка версия на благородния елен, който е приблизително със същия размер като угар. Те са тясно свързани с благородния елен и всъщност хибридизацията с червените е голям проблем в Шотландия. Освен много необичайните китайски водни елени, те са най-слабо разпространени от нашите диви елени и в Англия обикновено са ограничени до малки площи в Дорсет, Ню Форест, Ланкашър и езерната област. Обикновено те не се считат за присъстващи в Уелс, но има неотдавнашни съобщения за популация от елени сика в блатата покрай приливния Тейфи.

Текст, любезно предоставен от Пол Кинг.


Надяваме се, че сте намерили тази информация за полезна. Ако е така, ние сме сигурни, че ще се насладите и на нашите книги за дивата природа и дивите цветя на Алгарве. Купете ги онлайн тук ...